Що означає чаювання для різних країн світу

Posted by

·

#захопливі_історії

15 грудня – Міжнародний день чаю. Цього дня чаюють і святкують для того, аби популяризувати цей напій, а також підтримати маленьких виробників чаю в непосильній конкуренції з великими корпораціями.

З чаєм пов’язане приємне смакування, задоволення спілкування, і навіть були в історії резонансні події з «присмаком» чаю.

Наприклад, Бостонське чаювання. Це коли такими ж грудневими днями 1773 року в Бостонській гавані затоки Массачусетс у воду скинули сотні вантажів англійського чаю на знак протесту проти обкладання американців податками на торгівлю чаєм. Вода як для чаю була холодна, але напередодні «закипіли» люди, які такими діями поклали початок американській революції, яка, як відомо, завершилась утворенням Сполучених Штатів Америки.

Чай – легендарний напій, який люблять у всьому світі і часто навіть приписують йому цілющі та магічні властивості. У кожного народу – свої унікальні традиції, як, власне, унікальним і багатогранним є і сам смак чаю.

Традиції чаювання в Китаї

Чайна церемонія Китаю, відома як Кунфу Ча, формувалася ледь не тисячоліттями. Спочатку на ритуалах чаювання «спеціалізувалася» знать, і загалом чаювання було важливим пластом китайської культури. Так, згідно з філософією Тай, під час чаювання людина шукає красу й гармонію світу. А якщо цей пошук здійснювати у спокої та миролюбстві – то цілком можна цю гармонію й знайти. Кунфу Чу практикують під час свят, а також на весіллях, ювілеях, різних урочистостях тощо.

Що цікаво, перша заливка чаю зазвичай не вживається, її виливають, а п’ють переважно,так би мовити, «другий дубль». Вважається, що таким чином смакові властивості чаю відкриваються і насичують організм необхідною позитивною енергією.

Традиції чаювання в Японії

Чай до Японії нібито доправили буддистські ченці ще в попередні століття. І з того часу традиції чаювання в цій країні, ніби цвіт сакури, розкрилися у всій своїй неповторності. Немає в світі, мабуть, рівних японцям щодо ритуалів чаювання.

Для чайних церемоній в Японії будують навіть спеціальні чайні будиночки, куди не заходять взутими, одягають спеціальний чайний церемоніальний одяг, а, входячи, кланяються, та женуть зі своїх голів всілякі погані й негативні думки.

Загалом чайні церемонії тут змінюються залежно від заходу чи сходу сонця: є ранкові, післяобідні, вечірні та нічні церемонії чаювання з певними особливостями та традиціями.

Традиції чаювання в Англії

Чай по-англійськи – це зазвичай чай з молоком. Навіть зараз в деяких колишніх колоніях Великої Британії (наприклад, в Гонконзі) продають пакети чаю з присмаком молока, і він дуже популярний.

Загалом британці наливають чай у підігріте молоке, і жодним чином не навпаки (як відомо, британські традиції – одні з найнепохитніших у світі). І взагалі для чаювання чітко відводяться певні години доби: сніданок, другий сніданок та п’ята година вечора. Саме звідси «ростуть ноги» у відомої англійської чайної церемонії «Five o’clock tea».

Традиції чаювання в Україні

Є свої традиції чаювання і в Україні. Вони такі багаті й різноманітні, як і сама родюча природа на наших землях, яка дає величезну різноманітність всього, з чого можна зварити чай. Це може бути що завгодно – від листя м’яти чи цвіту липи до квітучого звіробою чи чебрецю, а то навіть гілочки вишні чи малини.

Трав’яні чаї споконвіків мали цілющу силу, а людей, які зналися на травах, називали знахарями й дуже поважали.

Традиційний же чай, як в інших країнах, у нас так дуже й не прижився, і навіть зараз в багатьох ресторанах, замовляючи чай, ми змушені переважно робити вибір у бік того чи іншого різнотрав’я.

Тож із Міжнародним днем чаю, друзі! Нехай кожен ковток цього дивовижного напою наповнює цілющою енергією та щастям!

Автори Анна Бондар, Тетяна Пивовар