#захопливі_історії
31 жовтня – геловін. А він ніяк без гарбуза. Є така традиція, що саме на геловін у вирізаний гарбуз вставляють свічки, роблять так званий Ліхтар Джека. Але чому саме в гарбуз, а не в буряк, наприклад, чи диню? І,взагалі, звідки взявся цей гарбуз, у бік якого, потираючи руки, щоосені радісно поглядають дівчата, і перелякано – юнаки?
Історія гарбуза – древня як людська традиція один одного лякати, так само як і традиція відмовляти тому, хто тобі не подобається.
Батьківщина гарбуза – Мексика та Перу. Археологи стверджують, що гарбуз з’явився близько 5 тисяч років до нашої ери і мав подвійне застосування: його або їли, або робили з нього посуд. Або ж, як не було чого, то й такий посуд їли. Причому гарбуз древніший за кукурудзу. Насіння його, наприклад, було знайдене в захороненнях перуанських індіанців. Навряд чи вони його лускали, мабуть, хотіли злякати гарбузом своїх нащадків на геловін. Передбачливі були люди.
Після відкриття Америки гарбуз здійснює вдалу мандрівку на європейський та азійський континенти, щоб назавжди лишитися тут на столах, дивуючи людей своєю невибагливістю та поживністю.
У 16 столітті гарбуз з’явився і в Україні. І на цьому опецькуватому овочі (чи ягоді, як кавун? – нема з цього приводу одностайності) наші предки стали шліфували своє критичне мислення. Згадайте народні прислів’я: «Молодий та зелений, як гарбуз у спасівку», «Гарбузом ситий не будеш», – казали вони. Став він складовою й української традиції женихання, яка супроводжувалась, як відомо, двома діями: або колупанням печі, або ж даванням гарбуза.
І ще неясно, насправді, кому більше пощастило. Бо в гарбузах стільки поживного й корисного! Ось лише маленький перелік цього: містить вітаміни С, Е, В1, В2, РР та бета-каротин; у ньому багато кальцію, калію, заліза, магнію, кремнію, фтору тощо; містить багато клітковини мінеральних речовин; підвищує імунітет, рятує від безсоння; а вміст великої кількості вітаміну Є захищає від старіння.
В українців не лише своя специфіка застосування гарбузів, але й назва особлива, не схожа навіть на сусідські мови. Це слово прийшло до нас із тюркських мов, щоб назавжди лишитись разом із гарбузом.
Автор Тетяна Пивовар

Хочете підтримати нас?
Кожен ваш донат допоможе ще активніше розвивати наш некомерційний проєкт, який активно працює вже більше 3 років.
Справжні історії – просвітницький проєкт, який на волонтерських засадах розповідає цікаві історії про Україну, відомих українців, подорожі, традиції, звичаї, кухню, а також захопливі історії про мандрівки світом та відомих особистостей у світі.
У наших планах – створення також англомовної версії сайту, щоб світ більше дізнався про Україну та українців.
Наші рахунки:
Картка у грн.: 5363 5421 0596 6718
Підтримати проєкт
Want to support us?
Each of your donations will help our non-commercial project, which has been producing stories for you for already three years, to become even better.
True Stories is an educational project that, on a volunteer basis, tells interesting stories about Ukraine, famous Ukrainians and other inspiring people, travels, traditions, customs, and cuisine.
Our plans include the creation of an English-language version of the site so that the world can learn more about Ukraine and Ukrainians.
Support the project
Підтримати проєкт
1,00 $