#смачні_історії
Прийшов якось шестирічний онук Миколка в гості до своєї бабусі Горпини. Вона зраділа, всадила його за стіл, стала кулешем частувати.
– Не буду твій куліш, хочу гамбургер! – завередував Миколка.
– Який ще габургер? – здивувалася бабуся. – Та від отих габургерів габарити знаєш які наростають! А, з’ївши цей куліш, ти будеш міцний, легкий і сильний, як весняний вітер. Бо це не простий куліш, а куліш козацької сили! Я його тобі в казані на вогні зварила.
Миколка примовк, підсунувся до бабусі Горпини і став слухати.
«Давно це було, кілька століть тому. Лихі навали ворогів топтали наші квітучі українські землі. Люди гинули, і не було на те ради.
Аж поки щось не відбулося. В одному з козацьких куренів раптово стали готувати чудодійну страву. І як тільки козак її спробує, стає міцним і невразливим: ворожі кулі мимо пролітають, шаблюки ржавіють і ламаються, а вороги, ніби чогось страшенно злякавшись, починають тікати куди бачать.
Про це дізнались в інших куренях, і собі давай її готувати. При цьому рецепт страви тримали у величезному секреті. І як не намагались вороги його вивідати – нічого у них не вийшло. Секрет страви оберігали, а ворогів долали. Аж поки всіх до одного не здолали, тоді й рецепт усім розповіли».
– Ось за цим рецептом, Миколко, я тобі його сьогодні й приготувала. Треба їсти, щоб бути сильним, бо вороги не дрімають.
Миколка, старанно сопучи й доївши першу тарілку, попросив у бабусі ще другу.
– Бабусю Горпино, яка смачна страва! – сказав, спорожнивши й її. – Поклич мене, будь ласка, наступного разу, коли в казані на вогні готуватимеш, я буду тобі допомагати!
– Ой, мій маленький козаче! – розчулилась бабуся, обійнявши та приголубивши до серця свого рідного онука.
Тож ми з вами радісно ділимося цим рецептом української страви, яка сподобалась Миколці і здатна дарувати сили й перемоги. Ось, тримайте!
Інгредієнти:
– М’ясо свинини;
– Сало;
– Цибуля;
– Морква;
– Помідори, гриби;
– Перець солодкий (великий) — 1 шт;
– Пшоно;
– Сіль, перець гіркий, спеції за смаком;
– Петрушка, кріп, зелена цибуля;
Закинути до казану сало, нарізане кубиками або соломкою та обсмажене. Додати до нього м’ясо і приблизно 20 хв. протушкувати все разом, залежно від того, який вогонь над казаном – сильний чи слабкий.
Потім додати моркву, посолити й поперчити, а далі – цибулю. Потім усе залити водою. І аж коли все закипить, вкинути туди пшоно.
Наприкінці приготування в казан вкинути гриби й помідори, і постійно страву під час приготування розмішувати.
От і все. Спробуйте! Смачного!
Автор Тетяна Пивовар