Що їли наші предки 100 чи 200 років тому

Posted by

·

#смачні_історії

У зв’язку з доступністю багатьох продуктів зараз українські родини мають дуже велике різноманіття страв на сніданок, обід та вечерю. А що ми дізнаємось про харчування родин, якщо зануримось у 1800-1900 роки?

У невеликому селі зібралась нарада. Основними доповідачами стали: Звичайний будній день, Пісний день, «неділя» – Святковий день та Великий святковий день. Доповідали вони про раціон харчування.

Та незабаром стався конфлікт. Почали вони сперечатись, хто краще годує українську родину.

Звичайний день почав доводити, що його сніданок найсмачніший, можна скуштувати пампушку з сиром, або житній пиріг із картоплею чиріпою, а для тих, хто хоче легкий сніданок – шмат чорного хліба з вареною картоплею і, звісно ж, квас чи узвар.

Цікаво знати: узвар та квас селянин пив часто.

«А на обід та вечерю взагалі розгулятися можна. Хочеш – картопля варена, смажена чи взагалі картопляна юшка з додаванням молока, і як же без головного овоча – капусти, і все це з хлібом».

Далі в суперечку вривається Пісний день. «А в мене раціон здоровіший: квашена капуста, редька з маслом, або суміш із хлібних сухарів, картоплі, цибулі, квасу, хрону, рослинного масла й солі».

«А з яким задоволенням їдять поживний варений буряк із квасом та огірками».

Сидить і хитро посміхається Святковий день та й каже: «Мій раціон від Звичайного дня хоч і не дуже відрізняється, проте я тішу родини солодощами. Вони можуть поласувати сирниками зі сметаною, пиріжками, варениками».

«Хі-хі-хі, – регоче Велике свято – І ви це називаєте нормальним харчуванням?! У мій день родина смакує м’ясо досхочу, багато житніх і пшеничних виробів та ще й медовуху може випити!»

Цікаво знати: це якраз були ті свята, з якими ми й зараз зустрічаємось у побуті – з великою кількістю їжі та чималою – спиртного.

У дискусію втрутився Рік і каже: не сваріться, важливо, що ми мали й маємо різноманіття.

Ось такий цікавий раціон харчування був у наших предків.

Автор Наталія Манько