Історія яблук у Яблуневий Спас

Posted by

·

#смачні_історії

Яблуко впало на голову не лише Ньютону, а й усьому людству. І стало символом нашого життя. А ще – краси, молодості, здоров’я та кохання.

Колись алхіміки, придивившись уважно до розрізаного впоперек яблука, помітили, що воно нагадує п’ятикутну зірку, і зробили його ще й символом знання.

За часів Адама і Єви яблуко було символом спокуси. А символом розбрату стало після того, як богині Гера, Афіна та Афродіта не змогли визначитись, кому саме належить золоте яблуко з надписом «найпрекраснішій». Наслідком цієї суперважливої суперечки, як відомо, стала Троянська війна.

Здобуття яблук із садів Гесперид було одним із дванадцяти подвигів наймужнішого грецького героя Геракла, поряд із подоланням Немейського лева, Лернейської гідри, Стімфалійських птахів та інших непростих випробувань.

Докотилося яблуко вже в наші часи аж до корпорації Apple, і стало заповітним зображенням для багатьох на телефонах, ноутах, планшетах. І куди покотиться яблуко далі – одному Богу відомо.

Але ж звідки яблука взялись, звідки прикотились?

Археологи дослідили, що люди активно вживали яблука близько 8, 5 тисяч років тому. Далі вони були найулюбленішим фруктом стародавніх греків та римлян. До речі, останні розповсюдили їх Європою: мабуть, спокушали симпатичних європейок, бо в ті часи яблука були атрибутом престижу та багатства.

Етимологія цього слова непроста й заплутана. Тут перемішані й індоєвропейське походження, і спорідненість із литовською мовою (оbuolỹs«яблуко»), і навіть з латинською назвою одного з італійських містечок Abella, яке славиться своїми смачними яблуками.

Але якщо відкинути усі філологічні розвідки, то можна побачити схожість цього слова зі словосполученням «я блукав». Тобто: блукали ми, люди, блукали, аж поки не знайшли яблуко, яке й спокусило нас, і на боротьбу активізувало, і пізнання навколишнього світу подарувало.

Загалом яблуко справді дивовижний плід. Воно, наприклад, ніколи не тоне. Вчені це пояснюють тим, що плід має пористу м’якоть, а також на 25% складається з повітря, і середина яблука – з пустотами, які й виконують роль поплавка.

Майже 5 мільйонів гектарів землі на нашій планеті – під яблуневими садами, і кожне друге плодове дерево – яблуня – представниця різноманітних сортів, яких у світі тисячі.

Яблука недаремно такі популярні у світі, адже їхні плоди – це невичерпні криниці всього корисного: можна знайти вітаміни В і С, каротин, органічні кислоти, клітковину, фосфор, марганець, пектини, зрештою, все що завгодно.

Тож зі Спасом вас! І нехай щедро спіють яблука любові та пізнання в яблуневих садах вашого життя!

Автор Тетяна Терещенко