Борщ — українська самоідентичність з давніх часів

Борщ – це не просто традиційна українська повсякденна страва, це символ єдності.Фундамент українських кулінарних традицій, міцніший за будь-які сучасні експерименти та запозичення з-за кордону. Борщ – страва з національними особливостями України. Ця «асоціація» приємно пахне і дарує відчуття тепла, затишку, наповненості та спокою.

В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: всі інгредієнти зазвичай варяться в глиняних горщиках і це надає страві особливого смаку. І в підсумку борщ виходить наваристим, ситним і вітамінним. У давнину борщ їли майже щодня і подавали на свята та весілля. Особливість цієї стравиполягає в тому, що, коли складові добре дібрані змішані, наступного дня їжа стає ще смачнішою.

Є різні версії щодо походження цього слова. Це і рослина борщівник (нібито з нею колись варили цю страву), і праслов’янське «брашно», що начебто позначало їжу взагалі, а також немовби словом «бърщъ» називали колись буряк.

Важко підтвердити чи спростувати ці версії, проте буряк зазвичай – невід’ємна частинавсіх рецептів борщу. Він надає борщу смак і колір, а запашна цибуля, часник, перець — доповнення.

Але ж є ще й зелений борщ – не менш смачний і вітамінний. Його варять зі щавлю, навіть з молодої крапиви чи лободи. Зазвичай це весняно-літні страви, й вони насичують організми надзвичайно корисними вітамінами.

Борщ варять і на плиті, і в горщику в українській печі. У борщ додають і буряк, ібуряковий квас. Пізніше українці для смаку почали додавати рубане сало, а українські козаки привезли часник та багато різних прянощів.

Борщ готують із квасолею, підсмаженим борошном, пшоном або гречкою, варениками. У свята чи неділю борщ варили на бульйоні. У будні українці додавали сало, смажене з цибулею та часником.

Хоча український борщ має кілька десятків смачних варіацій, залежно від регіону, де його готують, але він завжди залишається борщем.

У Карпатах до борщу можуть додавати мариновану капусту.

На Чернігівщині його можуть варити з «грибними вушками».

На Полтавщині варять борщ на курячому бульйоні і завжди додають традиційні для свогорегіону галушки. У жителів Житомирщини є два сорти борщу: «поліський» – суп із в’яленимивульцами та грибами, та «коростенський» – зварений із сухофруктами.

У давні часи на Галичині варили дуже рідкий буряковий суп, використовуючи лишекартоплю та буряк, додаючи вишневий чи яблучний сік для кислості.

Борщ дуже вкорінений у нашій культурі – у різних святкових та сімейних подіях. І майже в кожної господині є свій рецепт. Хліб і борщ – дві основні страви української кухні.

Предки вірили, що справжній борщ має бути досить густим, щоб у горщики з ним могла стояти ложка. 

Український борщ здавна став символом українців, і недавно його внесли до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Це важлива подія, адже російські грабіжники-окупанти і його в нас хотіли вкрасти, забиваючи голову скрізь іноземцям, що це нібито «російський борщ». Куди їм пнутися! Ми все розставляємо на свої місця, і по своїх глечиках в тому числі. 

Загалом борщ – ілюстрація працелюбності українців, бо ж він, як і багато страв української кухні, вимагає багато часу й різноманітності інгредієнтів. І цим ми вирізняємось на фоні інших народів, бо не щукаємо собі легких шляхів навіть під час приготування їжі. Але ж як зрештою смакує! Наш борщ – не якісь там щі!

А як ви варите свій борщ?

Автор Дарина Варич

Хочете підтримати нас?

Кожен ваш донат допоможе ще активніше розвивати наш некомерційний проєкт, який активно працює вже більше 3 років.

Справжні історії – просвітницький проєкт, який на волонтерських засадах розповідає цікаві історії про Україну, відомих українців, подорожі, традиції, звичаї, кухню, а також захопливі історії про мандрівки світом та відомих особистостей у світі.

У наших планах – створення також англомовної версії сайту, щоб світ більше дізнався про Україну та українців.

Наші рахунки:

Картка у грн.: 5363 5421 0596 6718

Підтримати проєкт

Want to support us?

Each of your donations will help our non-commercial project, which has been producing stories for you for already three years, to become even better.

True Stories is an educational project that, on a volunteer basis, tells interesting stories about Ukraine, famous Ukrainians and other inspiring people, travels, traditions, customs, and cuisine.

Our plans include the creation of an English-language version of the site so that the world can learn more about Ukraine and Ukrainians.

Support the project

Підтримати проєкт

1,00 $